torsdag 4. september 2008

Religiøse bygninger

Vi har mange forskjellige religioner rundt om i verden, derfor sier det seg nesten selv at det finnes mange religiøse bygninger. I disse bygningene foregår det da ritualer og forkynning og masse annet rart. Jeg vil nå ta for meg kristendommen sitt hellige bygg, nemlig kirken!

Kristendom / Kirke
Kristendommen er uten tvil den religion som er mest kjent for oss. Som de fleste vet er det kirken som er det religiøsetilholdsstedet til de kristne. I kirkene foregår ritualer som f.eks: dåp, giftemål, konfirmasjon, begravelse, nattverd i tillegg til forkynning. Kirkene rundt om i verden varierer på hvordan de ser ut, dette er fordi man bygget kirkene forskjellige ettersom man gikk inn i nye perioder og nye stilarter. F.eks en gotisk kirke er ikke lik som en romersk kirke.



Det til venstre er en gotisk-kirke og den til venstre er en romansk. En av forskjellen er at gotiske kirker ofte har spisse tårn, mens man i romanske har runde tårn. Dette blir klart illustrert i disse to bildene.



I tillegg til vanlige kirker har man også katedraler. En katedral var en kirke hvor biskopene satt. I Norge bruker man også ordene "domkirke". Ordet katedral blir også feilaktig brukt om store kirker.

Kjente kirker og katedraler:
- Westminster Abbey
- Notre Dame de Paris
- St. Peters Basilika
- Nidarosdomen




Ingen kommentarer: